Milan Stojkov

Switch Thumb
KRALJEVI SRBIJE - ULJE NA PLATNU

  

 

Изложба "Краљеви Србије" Клуб народних посланика, Толстојева 2., Београд 04.07.2013.

 

Otварање изложбе "Краљеви Србије" Бели двор - 31.12.2012.

 

Изложба слика "Краљеви Србије" Милана Стојкова у амбасади Србије у Будимпешти

 

Изложба „Kраљеви Sрбије“ Mилана Стојкова у Братислави

 


 

 

Изложба "Краљеви Србије" Клуб народних посланика, Толстојева 2., Београд 04.07.2013.
Поводом Скупштине дијаспоре и Срба у региону, у организацији Канцеларије Владе Републике Србије за сарадњу са дијаспором, у Клубу народних посланика у Београду, у четвртак 4. јула, отворена је изложба „Краљеви Србије“ Милана Стојкова.
Више десетина наших угледних сународника из расејања, иначе чланова Скупштине српске дијаспоре, имали су прилику да виде 14 историјских портрета српских владара, од краља Стефана Првовенчаног, до краља Петра II Карађорђевића.
Изложбу је отворила др Славица Драшковић, директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором, а о приказаном опусу Милана Стојкова говорио је Милан Степановић, публициста из Сомбора, који је, осим осталог, рекао да Стојков „као неки тихи „дијак“, како су звали српске средњовековне писаре, који оставише многе драгоцености наше најстарије писмености и уметности, кистом и палетом исписује данас житија славних мужева наше дуге и богате повеснице. Указује нам на дубоке темеље и дуге трагове српског националног и државног идентитета и помаже нам да разумемо и упамтимо величину и значај људи и догађаја, који по својим политичким, војним, културним, духовним и другим цивилизацијским дометима, са посебним коренима у традицији славних узора велике Византије, нимало не заостају за осталим европским државама свог времена“.
Ово је шеста самостална поставка изложбе „Краљеви Србије“ током протеклих 11 месеци, која је уследила после излагања у Белом двору породице Карађорђевић у Београду, Народном музеју у Крушевцу, Амбасади Србије у Будимпешти (Мађарска), Галерији слика у Модрој (Словачка) и Универзитетској библиотеци у Братислави (Словачка). Током наредних недеља и месеци овај уметнички опус Милана Стојкова биће представљен и у Прагу (Чешка), Паризу (Француска), те у Перту и Сиднеју (Аустралија).


Otварање изложбе "Краљеви Србије" Бели двор - 31.12.2012.

Вечерас нам са представља један сан! Сан се зове “Краљеви Србије”. Уснио га је Милан Стојков, и пустио нас да и ми у њему учествујемо!
Снивање је уметност по себи, уметност коју твори подсвест.
Оно има своју логику, коју свест не познаје или не препознаје, и своју естетику која не признаје немогуће.
Милан Стојков је по струци архитекта, по вокацији сликар, по породичном амбијенту изданак једног необичног рода који је сво-јим деловањем на уметничкој сцени Србије већ обележио наше време. Његово ониричко виђење наше историје, сажето у петнаест слика, посредовано је методом суперпози-ције ликова, амбијената и асоцијација које су у нашој култури постале аксиоми. Та суперпозиција може бити понекад спорна као метод, али свакако није спорна као могућни приступ из уметничког угла. Одабраних петнаест ликова, петнаест призора, представљају континуитет српске историје, коју симболички представља низ краљева, по милости Божијој и по вољи народној! Тај континуитет има два велика и мрачна прекида, један дуг пет векова, и други дуг пет деценија. Током тих прекида нема великих краљева, нема златних легенди, нема митова оплемењених великом визијом, великим пожртвовањем, великим задужбинама и великим стварањем. Има, Богу хвала, српског народа. Тај се народ на сликама Милана Стојкова не види, али је свеприсутан. Присутан је иконички, јер су мотиви Милана Стојкова иконостас народне свести и мотива постојања. Присутан је јер Милан Стојков настоји да гледа из зеница народа. Колико је у томе успео, просудићете и пресудићете сами. Уздржавам се да говорим о уметности, јер се уметност сагледава и доживљава пре свега на личном нивоу односа према естетици и етици стварања. Само професионални ли-ковни критичари успевају, чини ми се, да о уметничком делу говоре са ентузијазмом лишеним осећања, са ученошћу лишеном индивидуалног става и са количином аподиктичних флоскула које ослобађају од одговорности. То је језик професије који се мора примити такав какав је, као што примамо специфични језик медицине, инжењерства или адвокатуре, али га је тешко волети.
У случају вечерашње изложбе мислим да се једино може рећи да ће бити оних који ће во-лети оно што буду видели, и оних других, који то неће волети. Биће у праву и једни и други! Свако из свог разлога, свако из тачке гледања сопствене свести и сопствене подсвести, свако из угла личне идеолошке или филозофске острашћености, што и јесте битна врлина човека као слободног појединца и култивисаног индивидуалитета. Најзад, свако из сопственог ониричког понирања у сплет менталних слика које се отварају када падне мрак, када тело почива, а дух истражује, када се једно преко другог пројектују јунаци, свети краљеви, сјајне задужбине, поља славе и заборављени стихови древних бардова, у вечитом сукобу са нашом тамном страном у којој царују завист и слабост, пакост и подлост, кукавичлук и издаја, просташтво и беда, ропство и издаја, тупост и сујета!
Уважени гости, галерију дела Милана Стојкова вечерас вам подастиремо у амбијенту Белог двора. То је добар амбијент за игру сенки коју нам је припремио аутор. Позивам вас да погледамо шта је уснио Милан Стојков! 


Изложба слика "Краљеви Србије" Милана Стојкова у амбасади Србије у Будимпешти


Поводом Дана државности и празника Сретења, у амбасади Републике Србије у Будимпешти, у Мађарској, у четвртак 14. фебруара одржана је свечаност на којој је уприличена и изложба слика „Краљеви Србије“ сомборског архитекте и сликара Милана Стојкова. Свечаности и изложби присуствовало је око 450 званица, од којих знатан број амбасадора и аташеа, те конзуларних представника бројних држава акредитованих у Републици Мађарској. Изложба „Краљеви Србије“ Милана Стојкова премијерно је представљена крајем лета у Белом двору у Београду, након чега је започео њен уметнички живот по галеријама у градовима Србије и Европе.


 


Изложба „Kраљеви Sрбије“ Mилана Стојкова у Братислави


У понедељак, 17. јуна, у Универзитетској библиотеци у Братислави, у Словачкој, отворена је уметничка изложба „Краљеви Србије“ сомборског архитекте и сликара Милана Стојкова. Изложбу су организовали Амбасада Републике Србије у Братислави и Универзитетска библиотека, а поставка траје до 22. јуна. Отварању изложбе присуствовао је велик број поестилаца и дипломата (амбасадори САД, Аустрије, Шпаније, Индије, Израела, Египта, Хрватске и Јужне Кореје), а на отварању је говорила амбасадорка Србије у Словачкој Радмила Хрсутановић. Она је рекла да амбасада Србије организује ову изложбу у години када Словачка обележава 1150 година од доласка просветитеља Ћирила и Методија у некадашњу Моравску, који су утемељили како српску тако и словачку писменост и културу, те да 14 портрета краљева Србије, које је начинио Милан Стојков, представљају причу о историји Србије, о њеним успонима и падовима, о трајању и нестајању, о коренима, традицији и вери.Изложба се после Братиславе сели у хол Народне Скупштине Републике Србије у Београду.

Your Excellencies,
Ladies and Gentlemen,
It all started in the 9th century with Cyril and Method. Serbs, together with other Slavic nations began converting to Christianity as a result of missionary work of Cyril and Method and their disciples. For the first time, after Hebrew, Greek and Latin languages, Slavic languages were used in sermons which led to the creation of the first Serbian state in the 9th century.
In the 13th century, Serbia got its first king – Stefan Nemanjic the First-Crowned was also coronated by Pope Honorius the Third. The Serbian state reached its peak under Czar Dusan who was referred to as Dusan the Mighty or Dusan the Conqueror – a little known fact is that he was 2 meters 14 centimeters tall.
The first Serbian state fell following the Battle of Kosovo against the forces of the Ottoman Empire in the 14th century.
Between the 19th and the 20th century, Serbia and later Yugoslavia was ruled by kings from two dynasties, Obrenovic and Karadjordjevic.
The last Serbian king was Petar the Second Karadjordjevic who ruled up to World War II.
Serbia was ruled by 14 kings with all the symbols of a monarchy: the coronation ceremony, the crown, and scepter as symbol of power, throne and the court.
These 14 portraits of our architect, iconographer and painter Milan Stojkov present a story on Serbia’s past, its ups and downs, endurance and perishing, roots, tradition, faith. They teach us life.
Thank you for being here today.

Nazad