Milan Stojkov

Switch Thumb
ZNAMENITI VOJVODJANI (ULJE NA PLATNU)
 

 

 

ИЗЛОЖБА „СЛАВНИ СИНОВИ РАВНИЦЕ“ МИЛАНА СТОЈКОВА - МУЗЕЈ ВОЈВОДИНЕ У НОВОМ САДУ 1.10.2013.

 

„СЛАВНИ СИНОВИ РАВНИЦЕ“ МИЛАНА СТОЈКОВА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ - 18.10.2013.

 

СРПСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР СВЕТИ САВА - СУБОТИЦА 31.10.2013.

 

ИЗЛОЖБА МИЛАНА СТОЈКОВА У БЕЧЕЈУ 20.11.2013.

 


ИЗЛОЖБА „СЛАВНИ СИНОВИ РАВНИЦЕ“ МИЛАНА СТОЈКОВА
1.10.2013.
Након свог првог прошлогодишњег историјско-уметничког опуса „Краљеви Србије“, сликар и архитекта Милан Стојков из Сомбора начинио је, на трагу претходног дела, још једну историјску сликарску причу, овај пут посвећену знаменитим равничарима, који су у политичкој, духовној, културној и научној повесници нашег народа оставили неизбрисив траг свог деловања. Опус „Славни синови равнице“ садржи 33 сликарске композиције, заправо портрета, који својим ликовним приступом представљају колажни приказ симбола везаних за живот и рад сваког од њих. У ликовном одабиру, који је за овај опус начинио Милан Стојков, нашли су се на једном месту најзнаменитији наши духовници (патријарси Јосиф Рајачић и Георгије Бранковић, митрополит Стефан Стратимировић, епископи Платон Атанацковић и Никанор Грујић, архимандрити Јован Рајић и Иларион Руварац), политички предводници (Ђорђе Стратимировић и Светозар Милетић), књижевници, песници и писци (Доситеј Обрадовић, Јован Хаџић, Јован Стерија Поповић, Бранко Радичевић, Ђуро Даничић, Ђура Јакшић, Ј. Ј. Змај, Лаза Костић, Исидора Секулић, Вељко Петровић, Милош Црњански, Васко Попа и Мирослав Мика Антић), научници (Михајло Пупин, Милева Марић Ајнштајн и Милутин Миланковић), сликари (Урош Предић, Паја Јовановић и Милан Коњовић), композитори (Исидор Бајић и Петар Коњовић), као и глумица Милка Гргурова, кинематограф Ернест Бошњак и спортиста Радивој Кораћ. Милан Стојков je, како у предговору раскошно уређеног каталога ове изложбе пише др Драшко Ређеп, „одабрао могућност једноставног домишљања, поигравања са судбинама и здањима који, без сумње, улазе у категорију посве светлих, a свакако и скоро светих симбола национа“, те је „ликовном захтеву за таквим погледом у прошлост […] оверио наше постојање, нашу ћуд, наше витоперено трагање за континуитетом, али и домајом идентитета“. Изложба „Славни синови равнице“, Милана Стојкова – као сликарска и уметничка визија пантеона српског севера – премијерно се од 1. октобра представља у Музеју Војводине у Новом Саду, после чега ће наставити свој уметнички живот и по осталим градовима Војводине, али и целе Србије, као и земаља у окружењу.


„СЛАВНИ СИНОВИ РАВНИЦЕ“ МИЛАНА СТОЈКОВА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ
18.10.2013.
После недавног премијерног представљања у Музеју Војводине у Новом Саду, нови опус сомборског сликара и архитекте Милана Стојкова „Славни синови равнице“, биће од петка, 18. октобра, изложен у Царској палати у Сремској Митровици, у галерији „Лаза Возаревић“. Изложба, на којој ће бити приказана 33 портрета знаменитих Војвођана, који су оставили видљив траг у духовном, јавном, културном и научном животу нашег народа, биће свечано отворена у 19 часова.

 


СРПСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР СВЕТИ САВА - СУБОТИЦА
31.10.2013.

 

„SLAVNI SINOVI RAVNICE“ MILANA STOJKOVA U SUBOTICI

U Subotici je 31. oktobra u 19 časova, u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“, otvorena izložba somborskog slikara i arhitekte Milana Stojkova „Slavni sinovi ravnice“. Slikar je predstavio svoj drugi opus, koji sadrži 33 portreta znamenitih Vojvođana, a koji je ljubiteljima umetnosti u Subotici bio dostupan posle premijerne izložbe u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, početkom oktobra, te izložbe u Galeriji „Lazar Vozarević“ u Carskoj palati u Sremskoj Mitrovici, sredinom oktobra ove godine.
O novom opusu Milana Stojkova na svečanom otvaranju izložbe govorili su Mile Tasić, istoričar umetnosti iz Subotice, i Milan Stepanović, publicista iz Sombora i autor biografija znamenitih Vojvođana u luksuznom katalogu ove izložbe. Somborski umetnik darovao je Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ u Subotici portret ovog velikog srpskog svetitelja i prosvetitelja, a uručio ga je, na kraju svečanosti otvaranja izložbe, Milanu Marodiću, predsedniku Centra. 
Posle Subotice, izložba „Slavni sinovi ravnice“ nastavlja svoj put po galerijama vojvođanskih gradova. 


 

ИЗЛОЖБА МИЛАНА СТОЈКОВА У БЕЧЕЈ
У галерији „Круг“ у Бечеју отворена је 20. новембра  изложба сомборског сликара и архитекте Милана Стојкова „Славни синови равнице“. Изложбу је отворила уредница уметничког програма галерије Габријела Сел.
Овај други опус Милана Стојкова, који садржи 33 портрета знаменитих Војвођана, приказан је поштоваоцима уметности по четврти пут у протекла два месеца, након недавних изложби у Музеју Војводине у Новом Саду, галерији „Лазар Возаревић“ у Сремској Митровици и у Српском културном центру „Свети Сава“ у Суботици.
Изложба Милана Стојкова наставља свој уметнички пут по градовима Војводине и током наредна два месеца.   Nazad